torsdag 26. februar 2009

Vedlikehold av fotballsko

Fotballsko er som vi vet en forbruksvare for fotballspillere. De fleste kjøper seg faktisk nye fotballsko før hver eneste sesong. Slitte knotter, sprukket skinn, såle løsnet og lignende er årsaker som er veldig vanlige. Men bør ikke fotballsko kunne brukes i mer enn en sesong? Bør de ikke være litt mer slitesterke enn som så?

Hvis du vil at fotballskoene dine skal vare en stund er det utrolig viktig at du ikke slurver med vedlikeholdet. Du kan faktisk forlenge levetiden på et par sko med flere sesonger hvis du bare er litt nøye med vedlikeholdet. Det er forskjellige ting man må gjøre for de forskjellige typene sko, men noe er viktig å gjøre uansett hvilke sko du har.

Generelt vedlikehold

Vi kan starte med det enkleste først. Det er en kjensgjerning at fotballspillere er late av natur. Og vedlikehold er ikke noe unntak. En ting som ikke burde slurves med er at man tar skoene ut av bagen etter trening. Sko som blir liggende i et fuktig miljø vil ha en mye kortere levetid enn hvis de står tørt.

- Ta skoene ut av bagen etter trening.

Uheldigvis foregår ofte fotballtreninger i dårlig vær. Dette fører til at fotballskoene rett og slett kan bli søkkvåte. Det som er viktig når skoene skal tørkes, er at de ikke blir satt foran an varmluftsovn eller noen form for direkte varme. Unngå også tørketrommel. Skinnet vil ofte sprekke på skoen da. Denne skaden er ikke mulig å gjøre noe med i ettertid. La heller skoen stå i frisk luft å tørke.

- Ikke tørk skoene i direkte varme eller tørketrommel. La dem tørke i frisk luft.

Dårlige forhold fører også ofte til skitne sko. Det kan være veldig fristende å bare kaste skoene i vaskemaskinen. Ikke gjør det. Selv om vaskemaskinen kan virke veldig skånsom mot klær, vil den ikke være like snill mot tunge fotballsko. Bruk heller en myk fuktig klut eller fille til å tørke av all skitt.

- Bruk en myk og fuktig klut til å tørke av skoene, unngå vaskemaskin.

Slitte eller rett og slett brekte knotter er et veldig vanlig problem. I de fleste tilfeller kommer det av at skoene blir brukt på baner de ikke er beregnet for. Ofte fører bruk på feil bane til at andre deler av skoen slites veldig fort. Hvis skoene brukes på feil baner vil ikke reklamasjonsretten gjelde.

- Bruk skoene på baner de er beregnet for.

Spesielt på våte gressbaner vil det pakke seg med skitt under skoene. Generelt vedlikehold tilsier at man bør fjerne dette etter hver trening eller kamp.

- Fjern skitt fra knottene.

Selv om fotballskoene ikke virker våte er det ofte en god del fuktighet i dem etter en trening eller en kamp. En god måte å få vekk denne fuktigheten er å legge litt papir eller noe liknende i skoen når man setter de i fra seg.

- Legg litt papir i skoene etter bruk.

Noen deler av fotballskoene er ekstra utsatt for slitasje. Det beste eksemplet er tuppen på skoen. En god ide er å forsterke disse delene med litt skolim før skoen tas i bruk.

- Bruk skolim på deler av skoen som har ekstra slitasje.

Skinn/lær sko

Siden skinn og lær er naturmaterialer er disse veldig utsatt for slitasje, og ekstra sårbare for fuktighet. De krever derfor et godt vedlikehold for at de skal vare en stund. Når skoene blir fuktige her de en tendens til å tørke helt inn å sprekke når de blir tørre igjen. Vær derfor nøye med å bruke skokrem, lærbalsam eller lærfett på skoene etter at de er tørket.

- Bruk lærbalsam eller skokrem på skinn/lær sko.

Mikrofiber og syntetiske sko

Disse skoene trenger i utgangspunktet mye mindre vedlikehold enn skinn og lær sko. Det er likevel lurt å gjøre litt for at de skal holde bedre. Tørk av skoene med en fuktig å myk fille etter hver gang du bruker dem.

- Tørk av med fuktig fille etter bruk.

Håper noen av disse tipsene hjelper til med å bevare dine fotballsko lengre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar