tirsdag 17. februar 2009

Hvordan velge fotballsko?

Det finnes et enormt utvalg av fotballsko i dagens marked. Selvfølgelig er det bra at man har mye å velge i, men for en person som ikke har så mye erfaring kan det bli litt i meste laget. Faktisk så er det mange som ender opp med en fotballsko som ikke egner seg i det hele tatt til det den skal brukes til. Det er mange hensyn man bør ta når man velger seg en ny sko og det er ikke alltid like lett. Den gylne regelen er at man må finne en sko som passer til sin egen fot, og som passer til de banene den skal brukes på.

powerswerve fotballskoSpesielt unge fotballspillere er veldig opptatte av hvordan skoen ser ut og hvilke profilerte spillere som bruker akkurat den skoen. Hvordan skoen ser ut bør ikke ha noen som helst innvirkning på hvilken sko man kjøper, det viktigste er hvordan skoen passer for den som skal bruke den. Det er ikke så rart at unge spillere blir påvirket av hvilke sko de store stjernene bruke, de blir tross alt bombardert med reklame fra sko produsentene. Det er viktig å huske at disse spillerne ikke går inn i en vanlig sportsbutikk og kjøper sko. De får spesial sydde sko som skal passe helt perfekt til deres fot. Det gjør ikke en vanlig kunde. Vi må nøye oss med de skoene som faktisk er ferdig laget i en standard form fra fabrikken. Sagt på en annen måte, Steven Gerrard spiller med Adidas Predator PowerSwerve fotballsko, men det er ikke den skoen som enhver får kjøpt i sportsbutikken. Det er en sko som er spesielt tilpasset hans fot.

Hvilke ting bør man vektlegge når man skal kjøpe fotballsko?

Det er mange ting å tenke på når man skal velge seg en ny sko. Noen er viktige, andre er, som jeg allerede har nevnt lite viktige.

Bruksområder

Det første man bør tenke på er hvor man skal bruke skoen. Spiller man på gress, kunstgress, grus eller er det innendørs man skal bruke skoen? Det finnes sko til stort sett alle underlag. Det som skiller disse skoene er knottene. For at man lettere skal vite hvilket underlag en spesiell fotballsko er beregnet for, har sko produsentene laget et kodesystem. Systemet kan virke noe forvirrende hvis man ikke vet hva de forskjellige bokstavene står for, så her er en forklaring:

HG: Hard Ground, brukes på baner med harde overflater. Det kan være harde kunstgressbaner eller tørre gressbaner.

FG: Firm Ground, brukes på baner med et fast underlag. Tørre og middels tørre gressbaner eller normalt harde eller myke kunstgressbaner er eksempler.

SG: Soft Ground, brukes på baner med et mykt underlag. Det vil si våte gressbaner eller gressbaner med spesielt lang gress. Kan også brukes på kunstgressbaner med lange fibre.

MG: Multi Ground, kunstgress eller kortklipte tørre gressbaner.

AG: Artificial Grass, en ren kunstgresssko.

TF: Turf, brukes på baner med en hard overflate med god friksjon. Det kan være grus eller kunstgress.

IN: Indoor, en ren innendørssko.

Det største skillet ligger mellom innendørs- og utendørs-sko. Med innendørs menes ikke et underlag av kunstgress under tak, men underlag av parkett eller annet jevnt og hardt underlag. Innendørssko skiller seg fra vanlige fotballsko med at de ikke har knotter og en såle som ikke setter merker. Det er veldig viktig å velge rett her.

Spiller man utelukkende kamper på grus er det stort sett bare TF sko som anbefales. Dette kommer av at alle de andre skoene har lengre knotter som ikke får spesielt feste i gruse og som øker risikoen for skader. På våte gressbaner er det SG sko man bør ha. Disse skoene har ganske lange knotter som gjør at man får et mye bedre feste på det sleipe underlaget.

Materialet i skoen

I dag brukes det stort sett tre forskjellige materialer for å lage overdelen av en fotballsko. (overdelen er den delen som er over sålen.) Den vanligste er den tradisjonelle lær eller skinn skoen. Skinn og lær har blitt brukt til å lage sko i årevis, og det har noen fordeler. Materialet har en god evne til å tilpasse og strekke seg etter foten. Dette kan gi brukeren en sko som sitter helt perfekt på foten. Disse skoene puster også godt. Vær obs på at når man kjøper skinn eller lær sko, må man kjøpe sko som er nesten litt for trange på grunn av at de går ut en del.

Mikrofiber er et nytt materiale som både er pustende og veldig solid. Mange produsenter bruker mikrofiber fordi det er lettere enn lær og skinn og fordi det er billigere. Fotballsko laget av mikrofiber tilpasser seg ikke foten på samme måte som skinn, og man må derfor velge en sko som passer perfekt.

Syntetiske materialer bruker i hovedsak på fotballsko som skal være spesielt lette. En del skoprodusenter har spesialisert seg på syntetiske sko. Disse skoene er veldig slitesterke. Materialet tilpasser seg nesten ikke i det hele tatt, og derfor må man velge en sko som passer perfekt.

Foten

Når man har funnet ut hvilken type fotballsko man vil ha, er det bare det viktigste som gjenstår, nemlig å finne en sko som passer til foten. Alle har forskjellig fot, og derfor er det ikke sikkert at den skoen som naboen synes er veldig god passer i det hele tatt. Det viktigste er at man får god kontakt med hele sålen når man trår ned i skoen og at bredden på skoen stemmer. Størrelsen må vurderes etter hvilket materiale det er i skoen.

1 kommentar:

  1. Thanks for info! Begynte nylig å jobbe i en sportsbutikk som spesialiserer seg på salg av fotballsko (og -supporterustyr o.l.), så dette hjalp på!

    SvarSlett