mandag 25. mai 2009

Adidas Fotballsko

I dette innlegget skal jeg ta for meg Adidas fotballsko. På grunn av at Adidas tilbyr enormt mange forskjellige sko til sine kunder skal jeg i dette innlegget konsentrere meg om toppmodellene. Først litt om selve selskapet Adidas.

Adidas er i dag det største selskapet innen sportsbekledning i Europa og det nest største på verdensbasis, bare slått av amerikanske Nike. I 2008 hadde Adidas et overskudd på hele 10,8 milliarder Euro. Det sier litt om at vi snakker om en kjempe innen sportsbransjen. Når de også kan skilte med å ha nesten 40000 ansatte sier det enda mer. Adidas ble grunnlagt i Tyskland i 1924 av en mann som het Adolf Dassler. Kjennetegnet er i dag som det alltid har vært de tre stripene. Adidas har i dag også kontroll over en del andre merker, bl.a. Reebok, Taylormade og Rockport.

Et av hovedfokusene til Adidas er fotball. De har i lang tid vært det ledende selskapet innen idrettsgrenen. Det er faktisk kun i de siste 10 årene at de har fått en seriøs konkurrent i Nike som har økt sin satsning betraktelig innen fotball utstyr. Det kan nevnes at Adidas i dag er leverandør av utstyr til alle lagene i MLS, europeiske toppklubber som Real Madrid, Milan, Chelsea og Liverpool og en rekke av verdens beste landslag som Argentina, Tyskland, Frankrike og Spania.

Gjennom årene har Adidas vært et av de mest innovative merkene som lager fotballsko. De var blant annet det første selskapet som lagde sko med støpte såler. Disse kom når den legendariske Copa Mundial ble laget i 1979. En annen stor suksess er den såkalte predator teknologien som ble laget av eks Liverpool spiller Craig Johnston. Samme Johnston fant også opp traxion sålen som brukes på utallige Adidas fotballsko i dag.

Copa Mundial

Det er vel ingen sko det er mer passende å begynne med enn Copa Mundial. Denne klassikeren som har overlevd alt som har vært av utvikling på fotballsko fronten. Den ble første gang produsert i 1979 som en sko som skulle brukes under VM i fotball i 1982. Som nevnt tidligere var skoen en revolusjon med sin støpte såle. Primært var den tenkt å brukes på tørre gressbaner, men med de senere års utvikling av kunstgress baner, har den vist seg som en veldig god sko her også. Overdelen av Copa Mundial er av 100% kenguru skinn som gjør den veldig myk og smidig. Skoen tilpasser seg foten veldig godt etter litt bruk. Denne skoen har vært en så stor suksess at det har blitt laget varianter av den til de fleste underlag. Til våte gressbaner har utgaven med skruknotter fått navnet World Cup, til grus har skoen med grussåle fått navnet Mundial Team og til innendørs bruk heter den Mundial Goal. Selv den dag i dag er Copa Mundial en bestselger på markedet, og en sko som på det høyeste anbefales.

Predator

Som nevnt tidligere gikk Adidas fotballsko gjennom en enorm forvandling når Craig Johnston i 1994 utviklet predator teknologien. I dag er predator en sko som ikke ligner så mye på den originale predator. Likevel går grunnideen igjen. Gummi rillene som skal gi mer kreft og skru i ballen er fortsatt tilstede, om enn med litt lavere profil. En hel skare av proffer har trykt denne skoen til sitt bryst. Den mest kjente av dem er kanskje Liverpools egen Steven Gerrard. Dette, og at det faktisk er en veldig bra sko, har igjen ført til at det her blitt en av de best selgende fotballsko Adidas produserer, om ikke den aller beste.
Siden 1994 har Adidas fotballsko avdeling lansert en ny utgave av predator annethvert år. Dette gjør de slik at lanseringsåret sammenfaller med enten FIFA’s VM eller UEFA’s EM i fotball. Den siste utgaven som kom til EM i 2008 var Predator PowerSwerve. Denne skoen ble utviklet av Adidas fotballsko avdeling i samarbeid med Zinedine Zidane. Den har gjennom vitenskapelige tester fått påvist at den kan gi 8 prosent mer skru enn andre fotballsko. Gjennom den nye PowerPulse teknologien gir den også 3 prosent mer kraft enn andre sko. Modellen av Predator som blir lansert til VM 2010 vil blir kalt Predator TruStrike.

F50

F50 er en serie fra Adidas fotballsko som ble lansert for første gang i 2004. Navnet F50, eller Football 50, Kommer av at skoen ble lansert 50 år etter Tysklands seier i VM 1954. De brukte da en helt ny sko fra Adidas som man kunne skifte ut knottene på. I utgangspunktet er F50 tenkt som en sko som kan ta opp kampen med Nike’s Mercurial Vapor som en lettvektssko.

De seneste versjonene av F50 har fått den nye TUNIT teknologien. Denne teknologien gjør at man i praksis kan bytte ut det man vil på skoen. Det kan være av kosmetiske grunner eller med tanke på prestasjon. Den mest kjente fotballspilleren som bruker F50 er Barcelonas Lionel Messi.

Dette innlegget kunne ha fortsatt med mange andre helt suverene sko fra Adidas fotballsko, men jeg skal heller prøve å komme tilbake til disse i senere innlegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar